den godaste potatisgratängen jag gjort och testat

Pepparstekt fläskfile i ugn med krämig potatisgratäng och pepparsås :

Detta behöver du 4 personer :

Fläskfile 600 gram
8 medelstora potatisar ( mjölig sort)
2,5 dl grädde
1 pressad vitlök
2,5 dl creme fraiche
1/2 finriven lök
2 dl riven ost
Lite färsk finbladig persilja
Salt och peppar

Pepparsås : (För den som inte vill göra egen sås så kan jag rekommendera Knorrs Pepparsås. Jättegod!! )
Skyn från fläskfilen + en rejäl klick smör
2- 3 msk koncentrerad kalvfond ( smaka av och testa dig fram )
ev. en tsk svartvinbärs gele
2,5 dl grädde
2,5 dl creme fraiche
Ett par droppar soyakulör
Nymalen Peppar
ev. lite maizena eller mjölredning

Potatisgratäng:Ställ ugnen på 175 – 225 grader. ( Beroende på hur bråttom du har )
Skala och skär potatisen i tunna bitar, har du tid så är det alltid godast att förkoka potatisen i gräddblandningen
D.v.s : ( grädde, creme fraiche, fond, persilja, salt och peppar ) tills den blir mjuk innan du häller upp den i formen.
Annars så går det bra direkt i ugsformen också. Varva potatisen med ost & persilja och häll sedan över gräddblandningen. ( d.v.s grädde, creme fraiche, fond, salt och peppar ) Och krydda med lite nymalen peppar över gratängen.
Viktigt att potatisen blir täckt av grädden, så ev kanske du får häll på lite mer grädde – det är inte gott om den blir torr eller hård.
Ställ in den i ugnen i ca 50 – 60 minuter, känn efter så att potatisen är mjuk.

Putsa fläskfilen , ta sedan fram ett grillgärn / gjutgärn och pensla filen i olja och sedan pepprar du med nymalen peppar ( rikligt )
Och strö flingsalt över :


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0