Mot alla odds och Madde

Kollat mot alla odds idag där Madde,min och Pontus gemensamma vän vi lärde känna då Pontus blev sjuk och Madde var ett STORT stöd för mig då jag mådde jättedåligt då pontus blev utskriven,skillsmässan jag valde att genomföra

Självklart var jag jätteglad och lättad att min älskade Pontus klarat sig och blivit utskriven efter ett års sjukhusvistelse

men chocken(!)kom då när jag upptäckte att ingen sjukhuspersonal fanns dygnet runt  innanpå oss

Då var det Madde som stöttade mig!!!!!

Hon kallade mig alltid för Blomman

Ringde mig,sms:ade mig,skrev i min blogg och i min facebook
SVT skjuter upp starten av programmet "Mot alla odds" efter att Madelene Lundgren, 26, omkommit efter en ridolycka. Foto: SVT

SVT väntar efter Madelenes död

Madelene Lundgren, 26, avled hastigt efter en ridolycka för en vecka sedan. 
Nu skjuter SVT upp starten av programmet "Mot alla odds" där hon medverkar - efter önskemål från de anhöriga. 
"Vi vet att hon var glad och stolt över sin prestation", skriver de i en kommentar.

 

SVT:s stora äventyrsprogram "Mot alla odds" var planerat att ha premiär den 7 november, men då deltagaren Madelene Lundgren plötsligt omkom i samband med en ridolycka förra tisdagen stod SVT villrådigt inför programmets start.
I går beslutade man sig för att sända programmet, men att skjuta på starten ända till den 17 januari.
- Fokus var att vända sig till de anhöriga och de andra deltagarna och sammantaget har vi landat i att vi skjuter på sändningen. Vi är väldigt stolta över programmet och vill verkligen sända det, säger Christian Wikander, ansvarig utgivare på SVT.
- De anhöriga har varit väldigt positiva till att serien sänds. Det har mer varit en diskussion om tidpunkten. Det handlar om att ta en sak i sänder.
Enligt Christian Wikander har ingen velat stoppa serien, som inte kommer att klippas om utan sändas som planerat.

"Hon var glad och stolt"

Madelene Lundgrens anhöriga, som har godkänt att vi skriver hennes namn och publicerar bild, har valt att lämna en kommentar genom SVT:s projektledare Daniel Lägersten.
- Mitt i sorgen efter Madelene känns det bra att tänka på att ett av många bevis på hennes osedvanliga styrka och vilja var hennes medverkan i Mot alla odds. Vi vet att hon var glad och stolt över sin prestation och har därför framfört vår önskan till SVT att serien ska sändas, men att de väntar till efter begravningen.

Skrev själv om äventyret

Madelene Lundgren skrev själv före sin bortgång på sin Facebook om hur mycket hon såg fram mot premiären:
"Här ska ni få se en liten teaser till programmet 'Mot alla odds' och en inblick i vad jag gjorde i maj månad. Jag tycker själv att det är otroligt rörande, även efter att jag har sett denna ca 50 gånger redan. Minnen, lukter, känslor och allting annat kommer tillbaka på ett helt annat sätt, än bara när jag tänker tillbaka"

Madde längst bort till höger som oxå hade ostersarkom

Osteosarkom

Den vanligaste typen av skelettcancer hos barn och ungdomar är osteosarkom. Den drabbar huvudsakligen tonåringar och är något vanligare hos pojkar än hos flickor. Man misstänker att tillväxten hos skelettsarkomceller har ett visst samband med tillväxten hos skelettet i allmänhet eftersom antalet insjuknandefall ökar i pubertetsåren, samtidigt som tonåringens kropp börjar växa mycket snabbt.

Tumören består av benvävnadsceller som har genomgått en elakartad förändring.

Den uppstår i skelettbenens slutändar, huvudsakligen i de långa rörbenen såsom skenbenet och lårbenet och i överarmsbenet. Den vanligaste angreppsplatsen är runt omkring knälederna men osteosarkom kan också återfinnas i andra skelettben i kroppen.

Symtom

Smärta är det mest framträdande symtomet vid skelettcancer. Smärtan ger sig tillkänna tidigt under tumörutvecklingen och föreligger även vid vila. Först kan symtomen tolkas som ledbesvär men om smärtan håller i sig mer än ett par veckor bör man söka läkarhjälp.

Andra symtom är funktionsinskränkning, tumörbildning, svullnader utan smärta och frakturer.

Prognos

Varje år insjuknar 5 - 10 barn i Sverige i primära skelettcancersjukdomar varav osteosarkom är den vanligaste. Prognosen vid osteosarkom har kraftigt förbättrats på senare år. Omkring 65 procent av patienterna botas i dag. Viktiga prognostiska

faktorer är tumörens utbredning vid diagnosen samt dess operabilitet, vilket främst beror på dess primära lokalisation.

Behandling

Osteogent sarkom är inte särskilt strålningskänsligt. I stället bygger behandlingen på

en synnerligen intensiv cytostatikabehandling för att minska tumörstorleken och därefter operation. Bakgrunden till den synnerligen intensiva terapin vid osteosarkom är att en mängd studier visar att det ger ett bättre resultat. Tumörens läge avgör sedan operationens art.

Vid många centra i världen strävar man efter att undvika amputationer och ersätter den borttagna delen av benet med delar från en benbank. Genom den allt vanligare rekonstruktionskirurgin kan den sjuka delen ersättas med ben från patienten själv.

Osteosarkom kan även sprida sig och ge metastaser, det vill säga dottertumörer, i framför allt lungorna. Det finns en risk att osteosarkompatienter har lungmetastaser redan vid diagnosen.

Metastaser behöver inte enbart drabba lungorna utan kan även sätta sig i andra bendelar. För att ta bort lungmetastaser kan strålning eller operation vara nödvändig.

 

Alla mina tankar går idag till Maddes nära och kära

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0