operation imorgon

Imorgon är det tajm.............
Nu har jag bara på en av mina tår men det räcker för gud så fult

Hammartå

hammarta_ny 
Orsak och symtom
Hammartåställning innebär att tån kröker sig uppåt. Genom lokalt tryck uppkommer en ömmande hudförtjockning på ovansidan av tån. Oftast drabbas den andra tån, ibland kan orsaken vara så enkel som att tån är för lång, ibland flera tår. Orsaken är oklar, det finns dock ett samband med nedsjunket främre fotvalv och så kallad hallux valgus, d v s en snedställd stortå.

Behandling
Speciella inlägg som lyfter upp främre fotvalvet kan ibland ge lindring. Om besvären kvarstår trots detta kan man tillgripa operation.

Inför operationen
Var god se broschyr från dagkirurgiavdelningen.

Operationen
Operationen sker polikliniskt i lokalbedövning och du kan gå hem redan samma dag. Operationen innebär en förkortning av tån, en del av benet i tåbasen avlägsnas. Ibland behöver man även avlägsna den kraftiga hudförtjockningen på ovansidan av tån. Ibland fixeras tån med ett metallstift.

Efter operationen
Man får belasta foten. Det är bra att ha foten i högläge så mycket som möjligt de första dagarna för att förhindra svullnad och därmed smärta.

Distriktssköterskan tar stygnen efter 10-12 dagar. Ibland tas stygnen och ett eventuellt stift bort på ortopedmottagningen.

Tån bör tejpas mot intilliggande tår de första veckorna för att underlätta läkning.

Komplikationer är få men en viss risk för återfall av felställningen finns. Fortsatt bruk av inlägg som lyfter främre fotvalvet motverkar ofta återfall.


Kommentarer
Postat av: Eva

Stort lycka till!

2011-10-04 @ 10:52:50
URL: http://www.enangelsdagbok.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0