Lite allt möjligt

Ingredienser:

Stekning:

Gör så här:

Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt stå minst 10 minuter för att svälla.

Tillsätt salt och lägg i köttfärsen och blanda ordentligt.

Tillsätt peppar, ägg och lök och rör om så att det blandas ordentligt. (Blanda dock inte för länge för då kan smeten bli "seg".)

 

Ta fram en skärbräda och skölj den med vatten och lägg upp den på arbetsbänken.

Trilla färsen med händerna till runda bollar och lägg dem på skärbrädan. Skölj gärna händerna i vatten då och då så blir köttbullarna runda och fina.

 

Sätt på en stekpanna, lägg i matfettet och låt det bli ljusbrunt.

Lägg i en del av köttbullarna, inte fler än att de har plats att rulla runt när man skakar pannan.

Skaka pannan då och då så att de får en stekyta runt om. När köttbullarna fått en stekyta så sänk värmen och låt steka 3-5 minuter (utan lock). Tiden beror på köttbullarnas storlek.

Lägg upp köttbullarna på ett fat.

Gör sedan om samma procedur för resten av köttbullarna

Till detta har vi potatisgratäng som jag gjorde i helgen och den godaste potatisgratäng jag smakat....



8 medelstora potatisar ( mjölig sort) 
2,5 dl grädde
1 pressad vitlök
2,5 dl creme fraiche
1/2  finriven lök
2 dl riven ost
Lite färsk finbladig persilja             
Salt och peppar

Potatisgratäng:Ställ ugnen på 175 – 225 grader. ( Beroende på hur bråttom du har )
Skala och skär potatisen i tunna bitar, har du tid så är det alltid godast att förkoka potatisen i gräddblandningen
D.v.s :  ( grädde, creme fraiche, fond, persilja, salt och peppar )  tills den blir mjuk innan du häller upp den i formen.
Annars så går det bra direkt i ugsformen också. Varva potatisen med ost & persilja och häll sedan över gräddblandningen. ( d.v.s  grädde, creme fraiche, fond, salt och peppar ) Och krydda med lite nymalen peppar över gratängen.
Viktigt att potatisen blir täckt av grädden, så ev kanske du får häll på lite mer grädde – det är inte gott om  den blir torr eller hård.
Ställ in den i ugnen i ca 50 – 60 minuter, känn efter så att potatisen är mjuk.




Kommentarer
Postat av: kaffehörnan

Hur mår du kära vän

2011-10-26 @ 23:33:17
URL: http://www.kaffehornan.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0