Saltinbakad entrecote & group-on

 Kollade MatTina igår när hon lagade en Nyårssupe´....shit så gott det såg ut och detta ska jag bara testa






Ingredienser

1 kg entrecote
4 st vitlöksklyftor, skalade och halverade

Saltdeg
2 st äggvitor
1 kg grovsalt

Rotfrukter
8 st morötter
2 st silverlökar, halverade
 2 st bananschalottenlökar
Kastanjer, snittade
 2 st citroner

Tomas smör
 200 g smör, rumstempererat
 2 msk sardeller, hackade
 1 st citron, rivet skal
 1 msk rosmarin, färsk alt 1-2 tsk torkad
Svartpeppar från kvarn, efter smak

Ägguleshot
 4 st äggulor
Salladslök, finskuren
 4 msk japansk soja
Några droppar sesamolja, ca 3 st per nubbe
Några droppar worcester sauce, ca 4 st per nubbe
Några droppar tabasco, ca 2 st per nubbe
Chiliflakes, torkade
Limeklyftor

Tips

Saltdeg
Du kan eventuellt behöva göra lite mer saltdeg då det går åt mer än vad man tror. Köp lite extra salt och ägg för säkerhets skull. Det är viktigt att låta skalet vara kvar på rotfrukterna, de blir för salta annars. Se bara till att tvätta de ordentligt.

Tips om du vill vara en lugn värd/värdinna
Sätt in köttet och grönsakerna i ugnen när gästerna kommer. Allt annat kan stå fixat i kylen. Skall dock göras samma dag.

Om man vill varmhålla maten
Rotfrukterna Viktigt att ta bort saltskalet annars kan de bli för salta.
Köttet Lossa lite på locket och låt det stå tills det är dags för servering.

Ägguleshot
Shoten kan också användas som en aptitretare. Saltbaka lite primörer och låt dina gäster dippa till drinken.

Annat gott på bordet
- Lättvispad grädde eller crème fraiche
- Riven pepparrot
- Krossad sichuanpeppar
- Flingsalt
Här kan man bara låta fantasin flöda! Det kan vara fler kryddor eller kanske lite inlagd ingefära, strimlade limeblad, plockade korianderblad… Hitta ett tema och sätt smakerna efter det

Gör så här

1. Saltdeg och kött
Sätt ugnen på 130 grader.

2. Slå sönder äggvitorna med ett par tag med vispen.

3. Rör ner saltet och jobba med smeten. Ju mer du jobbat den desto bättre blir den. Känns den för lös är det bara att ta mer salt.

4. Skär små snitt i köttet och tryck ner vitlöken.

5. Bryn köttet runt om.

6. Lägg i en form och skopa saltdegen runt köttet.

7. Sätt in köttet i ugnen och stek till innertemperaturen är 54 grader.

8. Ta ut och låt vila, så att temperaturen höjs till ca 57 grader.

9. Rotfrukter
Lägg oskalade och tvättade rotfrukter i en form tillsammans med den hela citronen. Lägg allt tätt och häll saltdeg över allt.

10. Smör
Blanda alla ingredienser och smaka av. Det ska var en kraftig smak, man ska alltså känna tydligt att det är sardeller, citron och rosmarin.

11. Shot
Ta fram 4 nubbeglas eller andra mindre små koppar.

12. Skiva löken lite på sniskan tunt, tunt.

13. Lägg lite lök i botten.

14. Häll i 1 matsked soja i varje glas.

15. Droppa på sesamolja, worcester sause, tabasco och avsluta med några chiliflakes.

16. Sätt en lime klyfta på kanten.


Kolla in detta....klicka på länken,regga dig och köp ett gäng...Det har jag gjort...men skynda för det gäller bara till 23:59 inatt;o))))


http://www.groupon.se/deals/online-store/onlinepizza/201271


http://www.groupon.se/in/.KEtHJ9?nlp



Kommentarer
Postat av: tommy

hej zari tack för att du tänkte på mig.Jag önskar dig ett gott nytt år och en god forsättning på året en jätte kram till dig från lilla mig mvh tommy

2010-12-30 @ 14:58:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0