sådärja....

så var snart denna veckan oxå slut.....fattar inte att dagarna går så sabla fort......
Det är så mkt jag vill göra men hinner inte med allt.

Har just kommit från träningen iallafall......Så underbart härligt att träna.Jag bara älskar det!
Innan träningen käkade jag på TATUNG i LundKyckling med grönsaker o starkl chili.MUMS!

En runda in på WILLY´s hann jag me´.
Har abstinenes på jordgubbar.Det är ngt av det bästa jag vet.....




Pratade med Pontus innan.De hade det jättetrevligt i Eslöv på examensfesten.

Innan de åkte dit var Ponne & Daniel och pantade flaskor på TEMPO......


Jag slapp att köra de till Eslöv.
Johan slutade arbetet kl 16 så de åkte med honom till Eslöv.Bra....


I helgen ska jag även plocka fläderblommor och göra fläderblomssaft....det är super gott och jättelätt att göra....Receptet får du här..........



När du gör flädersaft: rensa blommorna från så mycket skjälkar som du bara kan. Ju närmare, desto bättre. Du ska inte klippa i blommorna, oh nej. Men de skall nätt och jämnt sitta ihop. Varför? Slipp besk saft!


Finfin Fläderblomssaft


Ingredienser:

  • 40-50 fina klasar fläderblom
  • 2 citroner och 2 lime
  • 2 liter vatten
  • 2 kg socker
  • 2 msk citronsyra
  • 2 krm natriumbensoat

Tillbehör: 1 kastrull på minst 3 liter och 1 större kastrull eller gryta på minst 10 liter. Spis. Slev. Rostfritt halvlitersmått. Silduk på stativ. Svalt utrymme. 5-6 väl rengjorda flaskor.


Gör så här:

1. Rensa blommorna väl och lägg dem i en stor gryta.

2. Tvätta citrusfrukterna väl i varmt vatten (rensar ut mycket av besprutningen) och skiva dem tunt.

3. Varva citrusskivorna med blommorna i grytan.

4. Ta en annan stor gryta, koka vatten och socker i denna tills sockret smält = sockerlag.

5. Rör i citronsyran i sockerlagen.

6. Ta upp ungefär 1 dl lag i ett rostfritt mått, rör i natriumbensoaten i detta. Häll sedan i detta i den övriga lagen och rör om så det blandas!

7. Häll den varma sockerlagen över blommorna. Rör om väl men försiktigt! Sätt på grytlocket!

8. Låt nu saftlagen stå svalt, i t ex ett skafferi eller annan svalare del i huset.

9. Rör om lagen 1 gång/dygn i 3 dygn.

10. Sila saften genom silduk i 30 minuter.

11. Häll på de rena flaskorna och förslut!


Kan avnjutas genast och går fort åt!


Gör gärna flera satser! Om du låter saftlagen svalna i stora kastrullen, kan du hälla över den i en ny, ren plasthink med lock där du kan förvara saftlagen i de tre dygnen. På så vis kan du återanvända din stora gryta till såväl mer saftkokning som annat, medan flädersaften står och "saftar till sig".


Men kom ihåg: Rena kastruller, rena redskap, rena hinkar och rena flaskor! Annars kan det bli mögel och otrevligheter, trots citronsyra och natriumbensoat! Dra aldrig in på sockret! Det bevarar och balanserar saften. Hemkokt saft är hemkokt saft och skall njutas som sådan.

Du kan även frysa in saften!!!




Tihi.....fick just ett mms av Ponne

Kommentarer
Postat av: Anders B

Tatung mitt första kinamat äventyr i början på 80talet o imponerande att de inte bytt namn under alla dessa år .. hoppas de bytt maten i grytan iallafall

2009-06-05 @ 17:55:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0